tegennatuur_voorkant.jpg

Recensies Tegennatuur

"Ik heb nachten niet geslapen van Tegennatuur."

– Teun van de Keuken, presentator OBA Live en Keuringsdienst van Waarden.


"Van Eeten toont zich dan een neo-hermansiaan. W.F. Hermans – ook ooit wetenschapper in de 'nieuwe wereld' (Een landingspoging op Newfoundland) – schreef met Uit talloos veel miljoenen en Onder professoren satirisch over dikdoenerige profs en de grappige tegenstelling tussen hun wetenschappelijke poeha en de rommel in hun privéleven.
Dat doet Van Eeten minstens zo geestig en zeker zo scherp, maar met meer compassie en empathie. Leslie noch Grad worden veroordeeld of schamper bejegend. Als lezer ga je niet op ze neerkijken, hoewel er voldoende distantie blijft om ook de satirische kant tot zijn recht te laten komen.
Ten slotte: Tegennatuur is niet alleen een krachtig geschreven verhaal over een 'junge Werther' en diens Werdegang, het is ook een debuut waarin de jeugdige schrijver niet preuts zijn jonge hoofd afwendt als de kleertjes uitgaan. Zelden zulke stevige seks-scenes gelezen als in deze eerste roman van een schrijver van wie we nog veel plezier gaan beleven."

– Koen Eykhout, Limburgs Dagblad.
Klik voor de hele recensie.

 
 "Debut novelist Michel van Eeten has a tremendous talent for looking at things from the reverse side. At times this arises out of a kind of wonderment, at times from a cynicism akin to that of Houellebecq."

– Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds.
Lees de gehele recensie hier.


"Zo’n boek dat steeds meer waarde krijgt naarmate het langer geleden is dat je het gelezen hebt... Goed geschreven... Mooi boek."

– Annemarie Staaks, literatuurrecensent L1 Radio.
Beluister de gehele recensie hier.

 
 


"Eén debuut haalde de tiplijst van de AKO Literatuurprijs: Tegennatuur van Michel van Eeten. Het is een bijzondere, gelaagde roman die zijn spanning ontleent aan de complexe relatie tussen de pas gepromoveerde Grad Vaessen en Leslie Breitbart, een professor die hij zeer bewondert... Van Eeten laat prachtig subtiel zien hoe de toch al ongelijke verhouding voortdurend onder druk wordt gezet door de emotionele chantage van de oudere, homoseksuele professor."

– Maarten Dessing, literatuurrecensent KNACK magazine.
Klik voor de gehele recensie.

 
 


"Literatuur is nieuws dat nieuws blijft, om Pound te citeren. Goede boeken, als [Tegennatuur], laten de lezer over onderwerpen nadenken, waar die voorheen blind voor was... Dit levert een aantal jaloersmakend goed geschreven scènes op...
Het boek heeft [iets] dat de Nederlandse literatuur zo node mist. Romans worden namelijk niet interessant doordat de auteur daarvan zo fijn over zijn of haar leven heeft geschreven, of imponeren wil met van anderen geleende woorden... Een goede roman toont voor mij iets van de wereld waarin de schrijver verkeerde, en diens verbazing over wat die daar aantrof."

– Boeklog.
Lees de gehele recensie
hier.


"Voor karakters en landschappen geldt: een natuur in ontwikkeling treft tegenkrachten waarvan zij afhankelijk wordt. Tegennatuur van Michel van Eeten beschrijft dit machtsspel meeslepend en beschouwend [...]
Essayistische vragen met geestige antwoorden [...]
In dit minidrama reiken wetenschappelijke en geestelijke manipulatie elkaar de hand. Daarin ligt de grootste verdienste van Tegennatuur. De lezer wordt gedwongen te kiezen tussen Leslies of Grads standpunten en ideeën, die hem met humor en spot toegeworpen worden. Het kan niet anders dan dat hij met verontwaardiging reageert op een van beide heren, waarbij het blijft knagen: was het andere standpunt ook niet legitiem? De lezer worstelt mee in het machtsspel, de intuïtieve sympathie strijdt met de ratio. De mens kan immers niet kiezen: hij wil behouden en gebruiken. Maar hij moet kiezen, in elk geval voor meer literair lekkers van Van Eeten."

– 8WEEKLY Cultuurmagazine.
Lees de gehele recensie
hier.


"Van Eeten schrijft bijzonder smakelijk. Het boek zit vol rake observaties en ironisch commentaar. Aan het eind kun je verwonderd vaststellen dat je een hoop geleerd hebt over natuurbeheer, terwijl je alleen maar wilde weten hoe het verhaal verderging. Kon elke wetenschapper zijn onderzoek maar in zo’n roman verkopen."

– VPRO Noorderlicht.

"Een aanrader. Tegennatuur is een fascinerend boek dat bol staat van intellectuele beschouwingen en cynische overpeinzingen."

– Gay & Night Magazine.
Klik voor de gehele recensie.

 
 


"Voorbij het cynisme komt Van Eeten op een filosofische laag; die van het succesvol incompleet zijn, van de techniek als tegennatuur, en van de enige manier om iets te redden: namelijk het te vernietigen. [...] De moeite waard."

– Delta, weekblad van de Technische Universiteit Delft.

"Van Eeten weet de psychologie van de hoofdpersonen op boeiende wijze te doorgronden. Met zeer verrassende ontknoping!"

– Natuurwetenschap en Techniek.
Klik voor de gehele recensie.

 
 


"Of een ware romancier het als een compliment op zal vatten betwijfel ik, maar Tegennatuur heeft de zeggingskracht van een essay. De thematiek van het boek, de onoplosbaarheid van problemen, blijft na lezing een onderdeel vormen van de manier waarop je naar de wereld kijkt. Dat het geen essay is zorgt er juist voor dat het beklijft. Van Eeten had dan ook geen betere manier kunnen bedenken om zijn visie te verkondigen - Grad maakt die visie verteerbaar, overtuigend en omnipresent. Ik ben dan ook acuut gestopt met het oplossen van problemen."

– Frans Pollux, zanger, schrijver.


"Knap van de auteur is dat hoofdpersonage Grad sociaal gezien niet altijd even sterk is, maar dat hij ondanks zijn tekortkomingen toch de sympathie van de lezer opwekt. Zeer goed gestructureerde en prettig geschreven debuutroman."

– Nederlandse Bibilotheekdienst Biblion.


"Op de achterflap staat dat ooit het proefschrift van Michel van Eeten te literair werd bevonden. Dit boek is zijn wraak: een roman die door menigeen waarschijnlijk te wetenschappelijk zal worden bevonden. Maar als je eenmaal gewend bent aan de stijl dan sleept het je mee... Voor wie een interessant boek verkiest: lezen!"

– Leestafel.
Lees de gehele recensie
hier.


"Het echte onderzoek dat in dit boek uitgevoerd wordt, gaat over de verhoudingen tussen mensen en over hun gammele bouwwerk van verlangens, beleefdheden, manipulatie, grensbewaking en schuldbesef dat piept en knarst maar toch niet omvalt.
Tegennatuur: speciaal aanbevolen voor bestuurskundigen, koude kikkers en dominante persoonlijkheden. Michel van Eeten houdt een weblog bij op www.bijzinnen.com. Als dit stukje niet wervend genoeg is, lees dan eerst daar eens. Hij is echt goed, namelijk."

– Boekhandel Schimmelpennink, Amsterdam.