Boeken

 
voorkant.jpg

Heilige middelen

Een gezin kan niet draaien op zoiets onpraktisch als liefde, weet Ludo Mueller. Waarop dan wel? Zijn vrouw en hij hebben zich toegelegd op echtelijke samenwerking, op het voeren van een gedeelde huishouding met een glimlach en af en toe een orgasme. Als ambtenaar beantwoordt hij Kamervragen en zo smoort hij het overschot aan maatschappelijke onvrede.

Dan volgt een aanslag op zijn ministerie en verlaat een collega haar werk en gezin om ‘leuke dingen’ te gaan doen. Hij neemt de gebeurtenissen niet serieus, tot ze zijn overtuigingen doen wankelen over wat het betekent om een goede echtgenoot, vader, ambtenaar te zijn. Misschien is onvrede niet het probleem, maar de oplossing.

Heilige middelen is een roman over de verleiding van het ressentiment in het huwelijk en in de politiek. De krachtvelden van werk, liefde en gezin werden zelden zo invoelbaar gemaakt als in dit benauwende maar verrassend hoopvolle boek.

 
 
tegennatuur_voorkant.jpg

Tegennatuur

Als je geen wonderen kunt verrichten, ga je op de loer liggen en wacht je tot het leven een verdedigingsfoutje maakt. Grad Vaessen, een jonge wetenschapper, probeert te ontsnappen aan de trivialiteit van zijn werk en zijn leven. Een onderzoeksproject lokte hem naar Amerika en nu woont hij in de kelder van een Amerikaanse professor en diens gezin. Samen met de professor zoekt hij naar oplossingen om bedreigde diersoorten te redden. Ze ontdekken een wereld waarin miljarden worden uitgegeven aan heropvoedingskampen voor vissen en waarin controlecentra zeldzame dieren observeren alsof het ruimtevaartuigen zijn. 

Dan doet de professor een bekentenis. Eindelijk neemt Grads leven de verrassende wending waarop hij heeft gehoopt. En als iedereen een beetje inschikt – hij, zijn geliefde, de vrouw van de professor – is er plek voor allemaal. Maar ook hier gelden de wetten van het behoud; niets blijft bewaard zonder offer. Ondertussen wacht hun onderzoek nog steeds op een wonder.

Klik hier voor RECENSIES.

Klik hier voor reacties van lezers.