Leermomentje

Meest gestelde vraag: Hoe is het nu om vader te zijn?
Moeilijke vraag. De enige vraag die me nog moeilijker lijkt is als je een touretappe wint en Mart Smeets wacht je op bij de finish met de klassieker: ?Wat gaat er nu door je heen??

Voordat we naar ADO-Feyenoord gingen, kwam de meneer van het ministerie nog even bij me langs.
?Naar de kleine kijken,? zei hij. ?Hebben we dat ook meteen gehad.?
Resultaatgerichtheid staat hoog in het vaandel op het ministerie.
Hij kneep even in de wang van Vera en vroeg mij hoe het ging verder, zo als vader.
Ik begon aan een antwoord. ?Ja, goed.?
Terwijl ik nadacht wat er op ?Ja, goed? kon volgen, stelde hij me gerust. ?Ja, nee, na een jaar wordt het wel leuk.?

Ik noteerde als leermomentje dat ik wellicht een cursus goednieuwsgesprekken moest overwegen.
Ons Geprezen Haagse Huwelijk

De gemeente Den Haag had een prijs ontvangen, las ik op Webwereld. Ze hadden iets met open source en open standaarden gemaakt en nu werden ze geprezen als de ?organisatie die het meest open is.? Een plens Haagse trots welde op. Even daarvoor had ik al gehoord dat Erwin Koeman bang was voor ADO. De dag kon niet meer stuk.

Tot ik bij het einde van de eerste alinea uitkwam. Daar stond: ?Helemaal trots is Den Haag op het online aanvragen van een huwelijk, waarbij de burger de ambtenaar, locatie en tijd kan selecteren.?

Ik twijfelde even of dat echt ging over het stukje klantervaring dat ik eerder dit jaar heb mogen, euh, ervaren. De samenvatting van dat stukje is: de website werkte niet. Geen hinderlijke foutjes, geen ontbrekende functionaliteit, maar totaal en onverdund falen. De gemeente faalde zelfs in het stopzetten van de website. Op het laatst, na mijn zoveelste bug report, kreeg ik een mailtje van de gemeente dat de website uit de lucht gehaald was. Toen ik op de link klikte, stond de site nog gewoon online. Stopzetten was het beste, volgens het mailtje. ?We hopen op deze manier een aantal problemen in ?Ons Haagse Huwelijk? op te lossen, zonder u daar last van heeft.?
    Als iets er niet mee is, kun je er ook geen last van hebben ? de ijzeren logica van de dienstverlening was indrukwekkend. Het duurde toch zeker vijf seconden voor ik besefte dat als de VIHB er niet meer zou zijn, ik in alle waarschijnlijkheid toch een wat minder bevredigende klantervaring zou hebben van het product ?huwelijk.? (Op de Haagse website heet alles een product. Ik zag ooit een pagina over het product ?Dodenherdenking.?)

Volgens het artikel in Webwereld was projectleider John Spierenburg erg ingenomen met de prijs. Hij deed een oproep aan andere overheden om hun successen ?vaker en harder van de daken te schreeuwen.? Daarna stond een zinnetje dat een van de bezoekers wel had opgemerkt dat de OZB-belasting alleen met Internet Explorer kon worden berekend. Dat is dan niet goed, openstandaardentechnisch.
    Dat probleempje was ik ook tegen het lijf gelopen ? alleen ging het bij mij niet om het berekenen van de OZB-belasting, maar om zo?n beetje de hele de website van Ons Haagse Huwelijk. Toen ik een mailtje aan de gemeente schreef dat veel zaken niet werkten met FireFox, kreeg ik als antwoord dat ze die browser niet ondersteunden.

In gelul kun je niet wonen, zei een Amsterdamse wethouder ooit. Wonen misschien niet, maar een carrière kun je er wel mee bouwen. Wat me echter dwars zit is dit: wat betekent dit voor ADO, komende zondag?
Pasfoto

Ik zette bijna mijn voet op Mohammed B. Hij lag op de grond, net voor de eerste trede naar de treindeur.
    Ik ging op het klapstoeltje naast hem zitten.
    We keken even naar elkaar, Mohammed en ik, zoals forensen elkaar bekijken ?  niet onvriendelijk, maar direct oogcontact vermijdend.
    Er liep iemand langs die ook bijna op Mohammed ging staan.
    Ik raapte hem op. Het was een foto uit de Spits. Het uitgescheurde stukje papier had de vorm van een ei, maar de randen waren netjes omgevouwen, zodat er een pasfotootje overbleef. Het soort pasfotootje dat middelbareschoolmeisjes meedragen van hun vriendje.
    Mohammed keek ontspannen en een tikje mysterieus in de camera. Een meisje zou er goede sier mee kunnen maken op het schoolplein. De meeste pasfoto?s van vriendjes zijn slechter. De jongens kijken of hun laatste uur geslagen heeft ? vooral als ze lachen. Of het flitslicht accentueert het hagelschot aan rode punten waar het vet er niet in slaagt hun huid te doorbreken. Of hun voorhoofd glimt feller dan een spiegel.
    Nee, dan Mohammed. Het is mijn type verder niet, maar ik hou nou eenmaal niet van baarden.
    Een meisje had hem gezien in de Spits en hem even gekoesterd als pasfoto. En daarna gebeurde wat met de meeste vriendjes gebeurde. Ze werden achtergelaten en onder de voet gelopen.